Brood (zonder broodbakmachine)


Nodig:brood2

500 gr. volkorenmeel + nog wat extra.
10 gr. gist.
10 gr. zout.
15 gr. roomboter.
350 ml. handwarm water.
scheutje olijfolie.
optioneel wat zonnebloem- of pompoenpitten

Hoe: (20 min. kneden)

(Strooi wat van het extra meel op een hoek van het werkblad. )
Neem een grote kom en doe daar 500 gr. meel in, samen met het zout, gist en de boter. Maak in het midden een kuiltje en giet daar het water in. Roer dat door. Het kan met de hand; het wordt toch een kledderboel. Je handen kun je later schoonvegen met wat bloem. Als het een samenhangend deeg wordt stort je het op het werkblad. Wordt het te nat, veeg dan wat van het meel  van je werkblad in het deeg, maar pas op, maak het niet te droog.
Kneed dit 20 minuten goed door!

1 uur rijzen:brood4
De kom kun je schoonvegen met wat van het extra meel, en licht invetten met de olijfolie (dan glijdt het deeg goed langs de rand als het rijst). Dan doe je de bol deeg erin, dek af met plastic, en zet op een warm plekje (in de zon of boven de verwarming). Laat een uur rijzen.

Vormen en weer 1 uur rijzen:
Giet het deeg (nu het gerezen is) uit de kom en sla het plat. De lucht moet eruit. Vorm het zoals je het wilt en leg op een bakplaat, of doe het in een grote cakevorm.
(Je kunt de bovenkant wat nat maken en daar pitjes overheen strooien, maar dat hoeft niet.) Daarna wat bloem erover en met een scherp mes wat inkepingen. Laat weer een uur rijzen. Let op; verwarm de oven vast voor op 220 graden Celcius, vóór het einde van de rijs-tijd.

Bakken:
Zet het brood in de oven, spuit wat water onderin de oven, en laat 30 minuten bakken. Daarna meteen op een rooster laten afkoelen. Dan kun je het snijden en opeten. Gesneden invriezen werkt ook heel goed. Je ontdooit dan steeds de hoeveelheid plakken die je nodig hebt.brood1

Opties:
Natuurlijk is het handig om 2 broden tegelijk te maken. Het kost evenveel tijd en werk, en je hebt 2 broden, die je makkelijk kunt invriezen.
Je kunt experimenteren met het meel, door bijvoorbeeld half volkorenmeel / half tarwebloem te gebruiken, of je kunt lijnzaad, zonnebbrood5loempitten, pompoenpitten e.d. toevoegen. Allemaal heel  makkelijk en lekker.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s