Speltbroodjes (sodabroodjes)

Hele makkelijkste en snelle broodjes om te maken, zonder kneden en zonder rijzen. Deze broodjes zijn makkelijk en snel op tafel te zetten, ze hoeven niet te rijzen en ze hoeven niet gekneed te worden. Toch een lekker vers broodje. Probeer het eens!

Wat:
500 gr. speltmeel, speltbloem (of mix van bloem en volkorenmeel) + nog wat extra voor bestuiven. 1 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda) 1 theelepel zout. 400 ml. karnemelk (of melk met het sap van een halve citroen)

Hoe:
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius.
Zet een gietijzeren juspan (braadpan) klaar, en doe daar een vel bakpapier in. Dit gaat het makkelijkst als je het eerst nat maakt en dan verfrommelt. Je kunt dan het vel goed in de pan leggen.
Neem een grote kom en doe daar 500 gr. meel in, samen met het zout en natriumbicarbonaat. Meng dit en giet daar de melk in. Roer dat door met een houten lepel. Niet te lang roeren. Als het een samenhangend deeg kun je een draaiende beweging met de kom maken, zodat het een bal wordt. Je verdeelt het in 10 gelijke stukjes en maak daar (snel) balletjes van. Ze mogen best nog een beetje kleverig zijn. Je legt de balletjes in het papier in de pan. Zet de pan in de oven. Verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak ongeveer 20 minuten. Je kunt daarna het papier makkelijk uit de pan tillen. Laat afkoelen onder een theedoek. De broodjes zijn dezelfde dag het lekkerst om te eten, maar kunnen ook worden ingevroren.

Variaties:
Je kunt afwisselen met de meelsoorten. Ook kun je toevoegen wat je lekker vindt, bijvoorbeeld ui en geraspte kaas met wat tijm. Of gedroogde tomaten en olijven.

Eet smakelijk!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s